Wat zijn de voordelen van digitalisering van een archief?

Wat zijn de voordelen van digitalisering van een archief?

23 April, 2020 11:44

Werken met een analoog archief gaat samen met een aantal risico’s. Deze kun je stuk voor stuk elimineren als je gaat werken met een digitaal archief. In deze blog gaan we vertellen hoe dit precies werkt. Lees snel verder en doe je voordeel met onze tips.

Van analoog naar digitaal

In het laatste deel van de 20e eeuw zijn de ontwikkelingen snel gegaan, deze hebben zich voortgezet in het begin van de 21e eeuw. Steeds meer analoge media zijn digitaal geworden. Dit komt met de voor-, maar ook met nadelen. In deze blog gaan we vooral ons richten op de voordelen van het archief digitaliseren. We spitsen ons toe op het gebruik van een digitaal archief. Wat zijn nu precies de voordelen hiervan? We hebben een aantal voordelen onder elkaar gezet:


  • Het digitaal archief is beschermd tegen brand en waterschade.
  • Inbrekers kunnen het archief niet vernietigen of geheime documenten inzien
  • Een digitaal archief is vanuit verschillende plekken, door meerdere mensen te gebruiken en documenten zijn eveneens door meerdere medewerkers op hetzelfde moment te raadplegen.
  • Je kunt veel sneller werken met een digitale archief, omdat alle documenten met een computer doorzoekbaar zijn op basis van keywords.


Dit zijn een aantal overtuigende voordelen die verbonden zijn met het digitale archief.

Hoe werkt de digitalisering van het archief?

Het is niet zo dat je zelf je analoog archief helemaal moet digitaliseren. Sterker nog, er zijn een gespecialiseerde bedrijven die je hiermee kunnen helpen! Je kunt zelf bepalen hoe vaak je gegevens naar ze toe stuurt, maar dit kan dagelijks, wekelijks of maandelijks. Het hangt er maar net vanaf hoe snel jouw archief groeit.

Welke media kan ik laten digitaliseren?

Veel digitaliseringsbedrijven beschikken over klassieke apparatuur, daarmee kunnen ze dus oude gegevens ingezien of afspelen. Denk daarbij aan projectoren, microfilm viewers of oude type video players. Dus welke media jij ook hebt in je archief, ze zijn allemaal te digitaliseren. Het voordeel daarvan is dat je ze ook voor een breder publiek open kunnen stellen.

< Internetvoorziening als een nutsvoorziening 10 bizarre manieren waarop laptops zijn gesloopt. >