Internetvoorziening als een nutsvoorziening

Internetvoorziening als een nutsvoorziening

29 Juni, 2020 12:00

De nutsvoorzieningen zijn de voorzieningen die door gemeenten worden toegekend aan woningen. Het gaat hier om primair gas, water en licht/elektriciteit. Dit zijn voorzieningen die men nodig heeft om alledaagse zaken te kunnen doen en dienen een zeker maatschappelijk nut. Al decennialang worden huizen ook met een vaste telefoonaansluiting en televisieaansluiting geleverd. De laatste paar jaren is er een nieuwe nutsvoorziening die eigenlijk in alle nieuwe woningen wordt geleverd: internet. In deze blog bespreken we het belang van het internet voor de maatschappij en waarom de gemeente hierin voorziet.

Communicatie

Om haar burgers te kunnen informeren en indien nodig te kunnen waarschuwen, is het belangrijk dat de bevolking goed te bereiken is. De overheid doet dit natuurlijk door haar burgers post te sturen, maar tegenwoordig doet ze dat veel vaker via de digitale kanalen. Als deze trend van vergaande digitalisering zich blijft doorzetten, dan is het aannemelijk om te verwachten dat een groot deel van de communicatie van de overheid naar haar burgers, maar ook van de burgers naar hun overheid digitaal zal plaatsvinden. Om dit te kunnen ondersteunen is het van belang dat de burgers verbinding hebben met het internet.

Studie en werk

Ook op het gebied van onderwijs, scholing en werk is een goede internetverbinding thuis steeds belangrijker. Als we kijken naar de coronamaatregelen hoort daar ook bij dat men zo veel mogelijk thuis werkt. Ook van studenten en scholieren is gevraagd om een deel van hun lessen online te volgen. Dat kan niet zonder een goed werkende internetverbinding.

 

Tip: als je traag internet hebt thuis, dan hoeft dat nog niet altijd aan de internetverbinding te liggen. Het kan ook aan je computer liggen. Breng je computer langs bij de specialisten van PetaPC in Friesland. Die lossen het voor je op!

< De enorme voordelen van digitale transformatie Wat zijn de voordelen van digitalisering van een archief? >